Oldukça uzun bir zamandan sonra yeniden merhabalar. Bu geri dönüş yazısında size akademik bir başlık yerine biraz nefes almamızı sağlayacak Gürcistan Turumuz üzerine yazmayı uygun gördüm. Hem yükselen kurlardan ötürü hem ekonomik darboğazdan hem de Covid döneminde nefes almak için ucuz yollu bir yutdışı kaçamağı yapmak isteyen arkadaşlar için Gürcistan'da ne yenir ne içilir nasıl gidilir gibi bilgileri paylaşayım istedim.
Geçtiğimiz yaz kendi aracımız ile yaklaşık 14 gün tüm Gürcistan'ı dolaştık ve diyebilirim ki hayatımdaki en iyi tatillerden biriydir ve emin oldun o zaman ki kur 0.41 olmasına karşı (yani 100 Türk lirasına karşılık 41 Gürcistan Larisi alabiliyorduk) ortalama bir Antalya tatilinden daha ucuza gelmişti.
Şimdi Gürcistan'a nasıl gidilir? Öncelikle iki doz aşınızın olması gerekmektedir. Eğer yoksa her 72 saatte bir 80 Lari karşılığında PCR testi yaptırmalısınız. Eğer yaptırmazsanız 1000 Lari cezası var önceden belirtmeliyim. İki doz aşınızın işlendiği aşı kartınızın (E-devlet üzerinden çıkartabilirsiniz) yanında Turkiye'den çıkmadan en az 72 saat önce yaptırmış olduğunuz PCR testinizi göstermeniz gerekmektedir. Bu PCR testi yurtdışı için olup 170 lira ödeme yapmanız gerekiyor. Devlet Hastanesinde yaptırabilirsiniz tabi yine 170 lira karşılığında, lütfen unutmaytın ki yurtdışı için belirtmelisiniz. Şimdi gelelim son olarak registration forma, Gürcistan ülkeye girişte sizden bir registration form doldurmanızı istiyor. Linkini aşağıya bıraktım.
https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia/tk6157/
Tabi bunlar Sarp Sınır Kapısından kendi aracınız ile geçmeyi planlıyorsanız yapacaklarınız. Eğer uçak ile Batum ya da Tiflis'e gitmek istiyorsanız prosedür farklı olabilir. Bu arada mutlaka sağlık sigortası yaptırmanızı öneririm eğer 1 hafta gibi bir süre kalacaksanız. Bunun yanında aracınızla geçecekseniz tarfik sigortasını da yaptırmalısınız. Son olarak yeni tip kimlik kartınız yoksa sınırdan geri dönersiniz.
Açıkça belirtmek isterim ki ilk giderken bizi olduykça korkuttular. Türk plakalı arabalara kafalarına göre ceza kesiyorlar diye fakat biz hiçbir olumsuzluk yaşamadık. Fakat trafik gerçekten çok kötüydü ilk günler oldukça zorlandık.
Gezilecek yerlere gelirsek bizim rotamız ilk Batum'du. Küçük ama düzenli bir şehir. Restorantlar ve cafeler özellikle Piazza Meydanı çok güzel. Muhakkak orada bir Latte içmenizi öneririm. Ardından Kutaisi şehrine geçtik. Benim favorim açıkçası Kutaisi oldu. Yakınlarında oldukça güzel yerler var. Bunların başında Prometheus Mağrası, Sataplia Doğa Alanı (120 Milyon yıllık dinozor ayak izlerini görebilirsiniz), Mate's Wine House gibi ilgi çekici yerler geliyor. Şehir de oldukça güzel ve düzenli. Ardından Tiflis'e geçtik, yaklaşık 5 gün Tiflis'teydik ki sanırım uzun uzun bu şehri anlatmama gerek yok. Nefes kesiciydi. Mimarisi, kültürü, restorantları... Fakat Tiflis'e gidecekseniz ve eğer arabanız yoksa mutlaka günübirlik turlara katılıp Kazbegi'ne gitmenizi ve oradaki Gergeti Trinity Church'ü görmenizi şiddetle öneririm. Kazbegi yolu üzerinde de mutlaka Ananuri Katedraline uğramalısınız, göl kenarında muazzam bir yapı ve hikayesi de çok özel. Merak edenler internetten Ananuri Katedrali'nin hikayesine bakabilir. Tiflis'ten Batuma'a dönüş yolunda da Gürcistan'ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gori'yi görmeden gelmeyin. Sanki başka bir gezegende hissedeceksiniz. Bir mağara şehri...
Şimdi gelelim bu gezi bize ne kadara patladı? Yeme, içme, kalma, gezme her şey dahil yaklaşık 8 bin lira ödedik (fakat şimdiki kurda 100 liraya 20 Gürcistan Larisi alabiliyoruz:( ) iki kişi. Tabi kalacak yeri kervan yolda dizilir diyerek gittiğimiz yerlerde Airbnb ya da Booking üzerinden seçtik. Hepsinden de oldukça memnun kaldık. Şimdi lafı uzatmadan fotolarla blogumuzu süsleyelim. Umarım bir gün Avrupa'yı da görebiliriz :) Hoşçakalın...
Gori
Prometheus Mağarası
Kutaisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder